BUDYNEK BIUROWY SSE7 COMARCH

PROJEKT REALIZACYJNY

Projektowany budynek biurowo-usługowy służyć ma potrzebom rozwojowym firmy Comarch. Obecne trendy projektowania przestrzeni biurowych ukierunkowane są na zrównoważone rozwiązania, które redukują koszty eksploatacji.

 

Elewacje budynku biurowego zostaną wykonane jako system fasadowy z zestawów szkła selektywnego osadzonych w profilach aluminiowych i pasów między stropowych wykonanych z aluminiowych paneli w kolorze biało-kremowym, z dociepleniem wełną mineralną. W każdym module elewacyjnym przewiduje się montaż jednego niewielkiego okna służącego wentylacji pomieszczeń. Okno wyposażone zostanie w czujnik wyłączający urządzenia chłodząco-grzewcze w danym pomieszczeniu (module).

 

Przewiduje się przesłonięcie elewacji od południa i od zachodu półkami świetlnymi, wykonanymi z aluminium, przez dostawcę elewacji. Przewiduje się, że półki świetlne znacznie podniosą komfort pracy w pomieszczeniach biurowych (gdyż ocieniać będą część pomieszczenia przyległą do okien i rozświetlać część pomieszczenia w głębi budynku, i przyniosą oszczędność energetyczną rzędu 20-30% (przede wszystkim bezpośrednio na oświetleniu i na eliminacji zysków ciepła od przegrzewania się pomieszczeń i oświetlenia. Szczególnie zalecane jest połączenie półek świetlnych z technologią dynamicznego oświetlenia – dzięki temu można do maksimum zwiększyć oszczędności na oświetleniu. Budynek jest certyfikowany w systemie BREEAM - Very Good.

 

 

INFORMACJE:

Inwestor: Comarch S.A.

Adres: ul. Prof. M. Życzkowskiego, Kraków

Powierzchnia użytkowa: 20.000 m²

Projekt: 2014-2015

Realizacja: od 2015

 

CERTYFIKAT:

BREEAM - Very Good


AUTORZY:

Artur Jasiński

Marta Grochowska

Katarzyna Leśnodorska

Marcin Pawłowski

Paweł Wieczorek

 

WSPÓŁPRACA AUTORSKA:

Marcin Ewy

Adrian Kasperski

Justyna Kolarz-Piotrowicz

Tomasz Lelek

Barbara Ostrowska